Як підготуватись до НМТ-2025 з англійської мови 

Як підготуватись до НМТ-2025 з англійської мови

НМТ (національний мультипредметний тест) – це компʼютерний тест, який складається для вступу на бакалаврат у вищі навчальні заклади. Іноземна мова як дисципліна є вибірковим предметом для складання НМТ, але обовʼязковим для вступу на окремі спеціальності. У 2024 році 40% абітурієнтів обрали англійську мову як четвертий додатковий предмет для іспиту. Англійська мова є міжнародною мовою та відкриває карʼєрні можливості на ринку праці України та світу. Підготовку до НМТ з англійської мови краще починати вже на початку навчального року. Репетитор англійської мови онлайн допоможе визначити цілі, скласти план та досягти результату. Готуватись можна і самостійно, виконуючи певні рекомендації описані в цій статті.

English test

Як проходить НМТ з англійської мови

НМТ складається з двох блоків по два предмети в кожному. Перший блок – це обовʼязкові дисципліни – українська мова та математика, у другий блок входить обовʼязкова історія України та додатковий предмет. Якщо учень обрав четвертою дисципліною англійську мову, то предметник блок складатиметься з таких завдань:

  • 5 завдань на вибір однієї правильною відповіддю,
  • 11 завдань на встановлення відповідності,
  • 16 завдань на заповнення пропусків у тексті.

Завдання розраховані на читання та розуміння змісту, завдань на аудіювання та написання розгорнутої відповіді не передбачено. За виконання завдань цього блоку вступники можуть отримати від 0 до 32 балів. Структура НМТ може змінитися на момент складання іспиту.

Рівень знання англійської мови для складання НМТ

Для успішної здачі тесту та отримання високих результатів рекомендується мати рівень володіння B1 для загальноосвітньої програми  та B2 для поглибленого вивчення іноземної мови. Це означає, що учень має володіти певними навичками.

репетитор англійської мови

Для рівня В1:

  • Може розуміти зміст розмов на повсякденні теми, підтримувати розмову.
  • Може читати та розуміти прості тексти.
  • Вміє писати особисті листи та записки.
  • Вміє писати прості звʼязні тексти на різноманітні теми в межах своїх інтересів.

Для рівня В2:

  • Може зрозуміти складні тексти на різні теми, але може мати труднощі в розмові з носіями мови, особливо коли вони використовують складні конструкції. Легше розуміє, коли тема знайома і розмова має чітку структуру.
  • Може швидко читати різні тексти та розуміти їхній зміст. Знає багато слів, але може не розуміти деяких ідіом.
  • Подає новини та висловлює свою думку, порівнюючи з думками інших людей.
  • Пише детальні тексти про те, що його цікавить, використовуючи інформацію з різних джерел.

5 порад для підготовки до НМТ з англійської мови

Підготовку краще розпочати з початку нового навчального року або ще краще з літа. Це залежить від рівня володіння мовою на старті. Чим більше учень матиме часу на підготовку, тим спокійніше та впевненіше він буде почуватися на іспиті. Рівень володіння мовою можна визначити онлайн або через додаток на смартфоні, наприклад, DuoLingo. Після визначення рівня слід поставити мету та скласти план, за яким буде виконуватись підготовка. 

Вивчайте мову регулярно 

Дисципліна та систематичність – основа вивчення будь-якої іноземної мови. Оберіть 2-3 дні, коли маєте найбільше часу для повноцінного заняття, а в решту днів виділяйте 10-20 хвилин для повторення лексики та пройденого матеріалу. Але робіть це регулярно. Якщо закинути підготовку навіть на тиждень, то починати треба буде з нуля.

Використовуйте різні джерела

Щоб не перетворювати підготовку до НМТ на нудне зазубрювання з підручника користуйтесь різними джерелами англійської мови: 

  • увімкніть субтитри англійською під час перегляду улюбленого серіалу на Netflix
  • почніть читати улюблену книгу в оригіналі
  • читайте новини New York Times без перекладу
  • підпишіться на англомовних блогерів з цікавою для вас тематикою у соціальних мережах
  • слухайте подкасти англійською по дорозі у школу або на тренування

Всі ці дії мають накопичувальний ефект та обовʼязково дадуть результат.

підготовка до НМТ з англійської мови

Розвʼязуйте пробні тести

Завдання ЗНО та НМТ з англійської мови за минулі роки та тренувальні тести є у вільному доступі на сайті zno.osvita.ua. Ви можете пройти тест, відразу дізнатися результат та проаналізувати помилки. Відзначити, які завдання даються легко, а на які треба звернути більше уваги та приділити додатковий час. 

Створіть сприятливе емоційне середовище

Не вимагайте від себе швидких результатів. Якщо ви починаєте вивчати мову з нуля, то треба розуміти, що за місяць ви не зможете перейти на рівень В1. Хваліть себе за маленькі успіхи та працьовитість, а також не бійтесь припуститися помилки. Помилки – це невіддільна частина навчального процесу в будь-якій сфері.

Не бійтесь попросити допомогу

Якщо не виходить самостійно вивчити тему або хочеться отримати зворотний звʼязок, не бійтесь запитати це у вашого вчителя або товариша. Також можна звернутися за допомогою до професійного репетитора англійської мови, який має досвід у підготовці учнів до НМТ та буде підтримкою на шляху до мети.